Majoor Kevin van Loon wint prijs voor ethiekthesis

Foto MCD Gregory Fréni

Majoor Kevin van Loon MSS, universitair docent ethiek en militair leiderschap, is door EuroISME onderscheiden met de tweede prijs in de wedstrijd voor beste scripties over militaire ethiek.

Van Loon, die werkt aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de NLDA, nam deel aan de EuroISME Prize 2021 met zijn thesis 'Military Ethics Education for Royal Netherlands Army (candidate-) Officers. A Continous Curriculum'.

Volgens de jury zet Van Loon zijn visie op ethiek in het onderwijscurriculum goed onderbouwd neer en zullen ook docenten militaire ethiek in andere landen zijn conclusies bruikbaar vinden. De majoor put uit een brede eigen ervaring, met onder meer twee uitzendingen naar Afghanistan. In 2020 rondde hij aan de NLDA zijn master Military Strategic Studies af.

De International Society for Military Ethics (ISME) is een organisatie van wetenschappers en militairen die zich bezighouden met onderzoek en training op het gebied van militaire ethiek. De eerste prijs ging dit jaar naar Surgeon Captain Richard Heames van de Britse marine. Heames, werkzaam aan de Defence Academy, schreef een thesis met de titel 'What should informed consent in the military look like in relation to pharmacological enhancements?'.